Inulin je vrsta biljnog vlakna koje se takođe smatra odličnim prebiotikom. Inulin je osim toga deo lanca molekula fruktoze, povezanih tako se ne mogu razgraditi u tankom crevu pa neometano putuje do debelog creva. Upravo tu se odvija njegova glavna uloga, a to je dopremanje hranljivih materija dobrim bakterijama, što za posledicu ima niz zdravstvenih pogodnosti, na prvom mestu očuvanje balansa crevne flore.
Inulin je rastvorljivo vlakno biljnog porekla koje je zaslužno za očuvanje dobrih crevnih bakterija.
Inulin – prirodno biljno vlakno
Jedan od prebiotika koji blagotvorno deluju na naš organizam je inulin. Ovo prirodno dijetalno vlakno biljnog porekla ima ulogu rezervnog ugljenog hidrata. Za razliku od ostalih ugljenih hidrata, inulin ima manje kalorija zahvaljujući svojoj specifičnoj strukturi. Naime, enzimi koji su zaduženi za varenje hrane ne mogu da sasvim svare inulin, pa ovo biljno vlakno prolazi kroz organizam bez uticaja na njegov metabolizam. Tako se inulin kreće od usta preko želuca i tankog creva do debelog creva tako da je potpuno neizmenjen, a gde se dalje u celini fermentiše pod uticajem bakterija. Rezultat ovog anaerobnog fermentisanja su>
- Gasovi: CO2, H2, CH4
- Masne kiseline kratkog lanca: Buterna, mlečna, sirćetna, propionska
- Oslobođena energija: 1,5 kCal po gramu.
Izvor: freepik.com
Inulin se nalazi u nama najznačajnijim biljnim kulturama u različitim količinama, kao što su luk, maslačak, cikorija, čičoka, pšenica, špargla, ječam.
Ukoliko se pitamo zašto je inulin značajan za naše zdravlje počećemo od prebiotika i toga zašto su oni važni kako bi se ono očuvalo.
Suplementi inulina
Osim putem uravnotežene ishrane namirnicama koje su prirodno bogate inulinskim vlaknima, dobar izvor ovih biljnih vlakana su i suplementi na bazi inulina. Kao jedan od glavnih sastojaka ovih preparata, inulin obezbeđuje normalan rad creva, probavnog sistema, kao i optimalne količine nivoa šećera u krvi, posebno nakon obroka. Uz to, može značajno da doprinese upravo gubljenju kilograma te se preporučuje za mršavljenje. Inulin u kombinaciji sa vitaminima, uglavnom u proizvodima poput jogurta, predstavlja snažan kompleks za očuvanje imuniteta.
Pre upotrebe preparata sa inulinom potrebno je da se posavetujete sa stručnim licem.
Glavni benefiti unošenja inulina
Inulin kao koristan i značajan prebiotik za očuvanje crevne flore ima i druge benefite koje pruža svojim unosom u organizam:
- Stimulisanje pravilnog rada metabolizma i hormona
- Lakše apsorbovanje nutrijenata i bolja probava
- Eliminacija toksičnih materija
- Ublažavanje simptoma alergije: sezonskih i alergija na hranu
- Eliminisanje rizika od pojave osteoporoze
- Očuvanje imuniteta
- Smanjenje upala u organizmu
- Ublažavanje simptoma anksioznosti i popravljanje raspoloženja
- Očuvanje kardiovaskularnog zdravlja
- Ublažavanje simptoma kožnih i autoimunih bolesti
Zbog čega je inulin i prebiotik?
Ljudska creva su dom milijardama živih bakterija, od kojih su mnoge dobre za organizam, a mnoge potencijalno štetne, drugim rečima, patogene. Važno je očuvati zdravu mikrofloru creva i dovesti je u balans ukoliko dođe do većeg broja loših bakterija. Na taj način se čuvaju celokupno zdravlje kao i vitalnost organizma. Upravo ovde ulogu imaju prebiotici kao što je inulin.
Najpre je važno da razlikujemo dva važna pojma, odnosno šta su:
- Probiotici: bakterije koje smatramo dobrim, a koje čine da organizam pravilno funkcioniše;
- Prebiotici: dijetalna vlakna koja stimulišu porast broja dobrih bakterija i time utiču na zdavlje creva.
Prebiotik je prirodno nesvarljivo vlakno kojima se probiotici hrane. Inulin je jedan od najvažnijih prirodnih prebiotika jer dovodi organizam u ravnotežu, što dokazuje i činjenica da je i samo mala količina prebiotika inulina dovoljna da poveća broj dobrih bakterija.
Prebiotici su značajni za organizam jer utiču na veću aktivnost probiotika što čuva celokupno zdravlje.
Inulinska vlakna deluju kao svojevrsno đubrivo bakterijama u debelom crevu gde se vrši fermentacija inulina, pa je upravo zato nazvan prebiotikom. Istraživanja pokazuju da određene bakterije najbolje reaguju na fermentaciju inulina pa se ovo biljno vlakno preporučuje kao dobra ishrana za probiotike u našim crevima.
Probiotici odnosno dobre bakterije naših creva koriste prebiotike kao hranu. Reč je o probioticima laktobacilima i bifidobakterijama, bakterijama koje su zaslužne za otklanjanje patogenih mikroorganizama u crevnoj flori. Na ovaj način se sprečavaju mnogi zdravstveni poremećaji. Za razliku od probiotika koje često unosimo u organizam u dovoljnim količinama, na prebiotike se ne obraća pažnja uvek pa je važno da se i oni uključe u svakodnevnu ishranu.
Uticaj inulina na naše zdravlje
Inulin je važno uvrstiti u ishranu jer na prvom mestu čuva imunitet sistema za varenje. Kao prebiotik, inulin dobrim bakterijama obezbeđuje hranu, a takođe stimuliše proizvodnju ćelija koje imaju odbrambenu ulogu, odnosno T-ćelija. Na ovaj način se takođe jačaju i celokupni organizam i njegove brojne funkcije.
Pružajući nutrijente probioticima, prebiotici indirektno učestvuju u jačanju imunog sistema.
Izvor: freepik.com
Zdravstvene prednosti inulina
Neke od pozitivnog uticaja inulina na organizam su očuvanje zdravlja probavnog sistema i organa za varenje, podsticaj normalne stolice i ublažavanje zatvora, a blagotvorno deluje i na simptome dijabetesa kao i na gubitak telesne težine. Sada ćemo detaljno proći kroz glavne prednosti inulina za organizam:
- Unapređuje rad sistema za varenje
Optimalan balans bakterija u crevnoj flori važan je prvenstveno za očuvanje zdravlja creva, ali i za zaštitu organizma od različitih oboljenja. Skup bakterija od kojih su neke dobre, a neke loše, naziva se mikrobiota creva odnosno crevna flora. Ova složena zajednica obuhvata bakterije i mikrobe koji se nastanjuju u crevima. Uravnotežen nivo bakterija može se postići upravo inulinom, koji uspešno stimuliše proizvodnju i rast korisnih bakterija.
Povećanje nivoa zdravih bakterija u crevima blagotvorno utiče na probavu, jača imunitet i unapređuje celokupno zdravlje.
- Ublažava simptome zatvora
Inulin pozitivno utiče na redovnije pražnjenje creva i učestaliju stolicu koja je pritom konzistentna, što dokazuju i mnoga istraživanja. Na taj način inulin pomaže ljudima koji pate od zatvora tako što ublažava neprijatne simptome i podstiče lakše pražnjenje creva.
- Stimuliše gubljenje kilograma
Inulinska vlakna mogu da utiču u procesu gubljenja telesne težine, na šta ukazuje nekoliko istraživanja. Naime, primećeno je da kod ljudi koji pate od insulinske rezistencije može doći do gubitka kilograma. U jednom sprovedenom istraživanju koja se bavila mršavljenjem, jedna grupa ispitanika je koristila inulin, dok je druga grupa uzimala biljna vlakna celuloze u periodu od 18 nedelja. Rezultat je da konzumiranje inulina može da doprinese značajnijem gubljenju kilograma, što je moguće zahvaljujući njegovom svojstvu da nas druže drži sitim i suzbija apetit.
- Kontroliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara
Dokazano je da inulin može pozitivno da utiče na kontrolisanje nivoa šećera u krvi kod ljudi koji pate od simptoma predijabetesa i dijabetesa. Ovde treba voditi računa o tipu inulina, pa tako inulin visokih performansi (HP) ima izuzetan značaj za stanje dijabetesa. Istraživanje pokazuje da ova vrsta inulina može značajno da doprinese snižavanju količine masnoća u jetri kod ljudi koji imaju dijabetes odnosno koji imaju insulinsku rezistenciju. Upravo na ovaj način se mogu ublažiti i umanjiti simptomi koji dolaze sa dijabetesom 2.
- Čuva zdravlje kostiju
Inulin može da poboljša apsorbovanje minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. Ovako se obezbeđuje neophodna gustina kostiju i čuva njihovo celokupno zdravlje i normalno funkcionisanje.
- Utiče na pravilan razvoj deteta
Inulin je često sastavni deo hrane za bebe i dečije hrane, u kojoj ima veliki značaj za rast i razvoj deteta. Unošenjem vlakana inulina, detetu se pruža osećaj sitosti, a takođe se podstiče pravilan rad imunološkog i probavnog sistema. Ovo je moguće zahvaljujući svojstvu inulina da utiče na veći nivo dobrih bakterija, pa dovodi do lakše probave i razvijanju normalne crevne flore. Osim toga, inulin povećava i apsorpciju minerala u organizmu, važnih nutrijenata za celokupno funkcionisanje organizma.
Izvor: freepik.com
Poremećaj u crevnoj flori (dysbiosis)
Na to da li vam je potreban inulin odnosno prebiotik može da ukazuje poremećaj crevne flore, koji se stručno naziva disbioza. Prvi simptomi koje možete uočiti kada se radi o ovom poremećaju su sledeći: prevremene sede vlasi, tamni kolutovi oko očiju, učestale alergije i pojava anksioznosti.
Osim navedenih, kao znakovi disbalansa mogu se javiti i sledeći simptomi:
- Loše raspoloženje
- Problemi sa probavom
- Mršavljenje ili gojenje bez konkretnog uzroka
- Gorušica i nadimanje
- Problemi sa kožom: akne, ekcemi, psorijaza
- Kandida
- Iscrpljenost i manjak energije
- Pojava autoimunih bolesti
- Upale i bolovi u zglobovima
Ukoliko sumnjate na disbalans u crevnoj flori, verovatno ćete prvo početi sa konzumiranjem probiotika. Međutim, da biste zaista videli pozitivne promene u ravnoteži crevnih bakterija i ublažavanju njenih neprijatnih simptoma, potrebno je da koristite i prebiotike koji će vam značajno poboljšati kvalitet života.
Nezdrav stil života često može da utiče na simptome poremećaja u crevnoj flori koji su znak da vam je potreban prebiotik.
Na poremećaj crevne flore koji je čest problem čoveka savremenog doba mogu da utiču brojni simptomi, a prvenstveno nezdrav način života. Ovo su neki od glavnih i uobičajenih razloga za rizik od pojave poremećaja u crevnoj flori:
- Nepravilno i prekomerno korišćenje antibiotika
- Konzumiranje alkohola u prekomernim količinama
- Prskano voće i povrće u ishrani
- Izloženost stresu
- Korišćenje vode sa česme
- Konzumiranje šećera, trans masti, prerađenih namirnica
Izvori inulina
Poremećaj crevne flore može se popraviti unosom inulinskih vlakana odnosno prebiotika. Srećom, on se nalazi prirodnim putem u brojnim biljkama, kao i u modifikovanim preparatima koji se koriste kao dodaci u ishrani.
Prirodni izvori
Kada se radi o prirodnom izvoru ovog značajnog prebiotika, on se može naći u desetinama hiljada biljnih kultura, a koje se međusobno razlikuju po procentu inulina u svom sastavu.
Izvori inulina prirodnog porekla su sledeće biljke:
- Koren cikorije – u 100 g ima 35,7 – 47,6 g inulina
- Sirovi ječam – u 100 g ima 0,5 – 1 g inulina
- Špargla – u 100 g ima 2 – 3 g inulina
- Beli luk – u 100 g ima 9 – 16 g inulina
- Pšenica – u 100 g ima 1 – 3,8 g inulina
Izvor: freepik.com
Istraživanja pokazuju da se najveća količina inulina prirodno nalazi u cikoriji – čak prosečno oko 40 g inulina u 100 g cikorije.
Osim toga, inulin se prirodno može naći u jerusalimskoj artičoki, maslačku, banani, crnom luku i drugim biljkama.
Prerađeni izvori
Česti proizvodi kojima se u prehrambenoj industriji dodaje inulin su proteinski barovi i pločice, barovi sa žitaricama, mlečni proizvodi poput jogurna, peciva, dezerti i različiti napici.
Proizvođači hrane dodaju inulinska vlakna proizvodima prilikom procesa prerase iz nekoliko razloga, a to su:
- Veća količina prebiotika
- Zamena šećera ili masti
- Izmena teksture
- Dodavanje zdravstvenih benefita, prvenstveno poboljšanja crevne flore